(095) 042-58-21 Гаряча лінія    
info@lawyers.in.ua
м. Київ, бул. Т. Шевченка, 33-б
Юридичний блог
Публікації

16/11/2017

Тимчасова посвідка на проживання в України від волонтерської організації

Відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 15.07.2013р. № 681 «Про затвердження Тимчасового порядку розгляду заяв для оформлення посвідки на постійне проживання та...

19/09/2017

Порядок реєстрації місця проживання іноземців в Україні

Порядок реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, передбачений правилами, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України, № 207 від 2 березня 2016р. Відповідно до...

30/08/2017

Отримання іноземцем дозволу на тимчасове місце проживання на підставі навчання в Україні

На протязі незалежності України, можна побачити тенденцію, що багато іноземців приїжджають до України з метою отримати тут вищу освіту. В першу чергу це стосується професій в таких галузях як:...

Всі публікації

Отримання дозволу на працевлаштування іноземців в Україні

09/08/2017

Для іноземних осіб та осіб без громадянства, бажаючих працювати на території України, необхідно отримати спеціальний дозвіл, який надає державний центр зайнятості населення. Порядок, строк та перелік необхідних документів для отримання дозволу на працевлаштування іноземців регламентований Постановою Кабінету Міністрів України від 27 травня 2013р. № 437 «Питання видачі, продовження дії та анулювання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства» (далі по тексту - Постанова). 

Згідно з п. 4 Постанови, застосування праці іноземців та осіб без громадянства є доцільним та достатньо обґрунтованим у разі, коли іноземець чи особа без громадянства (далі по тексту - іноземна особа):

- претендує на зайняття посади керівника, заступника керівника або іншої керівної посади за умови, що така іноземна особа є засновником або учасником підприємства, установи, організації;
- претендує на зайняття посади, яка передбачає створення об'єктів авторського права та (або) суміжних прав як основний трудовий обов'язок;
- претендує на зайняття у суб'єкта індустрії програмної продукції посади керівника або посади, назва якої визначається відповідно до кодів професій 2131.2, 2132.2, 3121, зазначених у розділі 2 «Професіонали» та розділі 3 «Фахівці» Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій»;
- має диплом про вищу освіту одного з навчальних закладів, віднесених до першої сотні світових рейтингів.

Для отримання дозволу на працевлаштування в Україні, іноземна особа подає наступні документи:

1) Заяву;
2) Копії документів про освіту або кваліфікацію особи;
3) Копії сторінок паспорту з особистими даними разом з перекладом на українську мову, переклад має бути нотаріально завірений;
4) Дві кольорові фотокартки особи розміром 3,5х4,5 сантиметра;
5) Документ виданий лікувально-профілактичним закладом про те, що іноземна особа не хвора на хронічний алкоголізм, токсикоманію, наркоманію або інші інфекційні захворювання, перелік яких визначено Міністерством охорони здоров'я;
6) Довідку, скріплену печаткою та завірену підписом роботодавця про те, що посада, на якій застосовуватиметься праця іноземної особи, відповідно до законодавства не пов'язана з належністю до громадянства України і не потребує надання допуску до державної таємниці. У разі наявності в роботодавця режимно - секретного органу, зазначена довідка подається також за підписом керівника такого органу;
7) Довідку Міністерства внутрішніх справ про те, що іноземна особа, яка на момент оформлення дозволу перебуває на території України, не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно неї не здійснюється кримінальне провадження;
8) Довідку уповноваженого органу країни походження (перебування) про те, що іноземна особа, яка на момент оформлення дозволу перебуває за межами України, не відбуває покарання за скоєння злочину та стосовно нього не здійснюється кримінальне провадження.
9) Довіреність, що посвідчує право особи представляти інтереси роботодавця із вчинення дій щодо оформлення дозволу, якщо такі дії вчиняє не керівник підприємства, установи, організації.

Державний центр зайнятості приймає та реєструє заяву і документи в день отримання за описом, копія якого видається особі або представнику з відміткою про дату та номер реєстрації таких документів.

На протязі семи робочих днів державний центр зайнятості з дня реєстрації документів приймає рішення щодо видачі, відмови у видачі, продовження дії, відмови у продовженні дії або анулювання дозволу. Рішення оформлюється наказом державного центру зайнятості та не пізніше ніж протягом двох робочих днів з дня його прийняття надсилається іноземній особі поштою з повідомленням про вручення та електронною поштою із зазначенням платіжних реквізитів для здійснення плати за видачу дозволу на працевлаштування у розмірі чотири мінімальних заробітних плат.

Слід звернути увагу, якщо іноземна особа не здійснила оплату протягом 10 робочих днів з дня отримання ним рішення про видачу дозволу, дане рішення скасовується. 

Державний центр зайнятості оформлює та видає дозвіл на працевлаштування в Україні за умови звернення іноземної особи не пізніше ніж через три робочих дні з дати зарахування коштів на рахунок Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, зазначений територіальним органом.

Дозвіл видається на строк до одного року, а у випадках, коли дозвіл на застосування праці іноземної особи, яка претендує на зайняття посади керівника, заступника керівника або іншої керівної посади, за умови, що така особа є засновником або учасником підприємства, видається не більш як на три роки. Дія такого дозволу може бути продовжена на два роки необмежену кількість разів.


Вячеслав Шкромида

Рубрика: Міграційне право

E-mail: info@lawyers.in.ua

Все статьи автора