(095) 042-58-21 Гаряча лінія    
info@lawyers.in.ua
м. Київ, бул. Т. Шевченка, 33-б
Юридичний блог
Публікації

19/09/2017

Порядок реєстрації місця проживання іноземців в Україні

Порядок реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, передбачений правилами, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України, № 207 від 2 березня 2016р. Відповідно до...

30/08/2017

Отримання іноземцем дозволу на тимчасове місце проживання на підставі навчання в Україні

На протязі незалежності України, можна побачити тенденцію, що багато іноземців приїжджають до України з метою отримати тут вищу освіту. В першу чергу це стосується професій в таких галузях як:...

21/08/2017

Отримання громадянства України на підставі перебування іноземця у шлюбі з громадянином України

Перебуваючи у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, іноземець має право або отримати посвідку на постійне місце проживання в Україні при цьому зберігши громадянство своєї країни,...

Всі публікації

Отримання громадянства України

Питання відносно отримання громадянства України регулюються Конституцією України, Законом України "Про громадянство України", Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України", з внесеними змінами Указом Президента України № 588 від 27.06.2006 року, згідно якого затверджений порядок подання документів і виконання раніше затверджених рішень.

Згідно ст. 6 Закону України "Про громадянство України" для отримання громадянства України є наступні підстави:

• по народженню;
• по територіальному походженню;
• внаслідок прийняття в громадянство;
• внаслідок відновлення громадянства;
• внаслідок усиновлення;
• внаслідок встановлення над дитиною опіки або опікування, облаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу або приймальну сім'ю, а також передача дитини на виховання сім'єю патронатного вихователя;
• внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатним, опіки;
• в зв'язку з перебуванням в громадянстві України одного або двох батьків дитини;
• внаслідок визнання батьківства або материнства або встановлення факту батьківства або материнства.

Для отримання громадянства України, окрім підстав перерахованих в ст. 6 Закону України "Про громадянство України" іноземному громадянинові потрібна також наявність наступних умов:

• визнавати і дотримуватися Конституції і Законів України;
• для отримання громадянства України необхідно спочатку отримати дозвіл на імміграцію в Україну;
• іноземний громадянин повинен відмовитися від свого громадянства, таким чином, подавши декларацію про відсутність іноземного громадянства;
• проживання на території України повинне складати не менше 5 років (в даному випадку є виключення, якщо іноземний громадянин перебуває в шлюбі з громадянином України не менше 2 років);
• наявність знання державної мови;
• дуже важливою умовою є існування джерела постійного доходу/заробітку, який не суперечить законодавству України.

Слід також пам'ятати, що отримання громадянства України для іноземних осіб не можливий у випадках:

• скоєння злочину проти людства або геноцид;
• особа є засудженою за скоєння злочину до позбавлення волі;
• особа скоїла тяжкий або особливо тяжкий злочин на території інших країн.

На сьогодні в Україні існує два варіанти отримання громадянства України, шляхом загальної процедури або шляхом прискореної процедури.

Загальна процедура отримання громадянства України

За загальною процедурою отримання громадянства України відбувається в строк до 1 року. Можливі прискорення, але тільки в певних ситуаціях. Наприклад: підставою для прискореного отримання громадянства України є наявність української посвідки на проживання.


Прискорена процедура отримання громадянства України

За прискореною процедурою отримання громадянства України відбувається в строк до 1 місяця. Підставою для такої процедури є наявність прямих родичів (рідні брати, сестри, бабусі, дідусі, онуки і так далі) громадян України або претендент раніше перебував в громадянстві України.