(095) 042-58-21 Гаряча лінія    
info@lawyers.in.ua
м. Київ, бул. Т. Шевченка, 33-б
Юридичний блог
Публікації

21/08/2017

Отримання громадянства України на підставі перебування іноземця у шлюбі з громадянином України

Перебуваючи у шлюбі з громадянином України понад 2 роки, іноземець має право або отримати посвідку на постійне місце проживання в Україні при цьому зберігши громадянство своєї країни,...

09/08/2017

Отримання дозволу на працевлаштування іноземців в Україні

Для іноземних осіб та осіб без громадянства, бажаючих працювати на території України, необхідно отримати спеціальний дозвіл, який надає державний центр зайнятості населення. Порядок, строк...

26/07/2017

Отримання дозволу на постійне місце проживання в Україні на підставі іноземної інвестиції

Для іноземців, які мають намір здійснювати підприємницьку діяльність в Україні, виникає потреба в вирішенні міграційного бар'єру. Вирішення даного питання, полягає в необхідності іноземця...

Всі публікації

Отримання громадянства України

Питання відносно отримання громадянства України регулюються Конституцією України, Законом України "Про громадянство України", Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 "Питання організації виконання Закону України "Про громадянство України", з внесеними змінами Указом Президента України № 588 від 27.06.2006 року, згідно якого затверджений порядок подання документів і виконання раніше затверджених рішень.

Згідно ст. 6 Закону України "Про громадянство України" для отримання громадянства України є наступні підстави:

• по народженню;
• по територіальному походженню;
• внаслідок прийняття в громадянство;
• внаслідок відновлення громадянства;
• внаслідок усиновлення;
• внаслідок встановлення над дитиною опіки або опікування, облаштування дитини в дитячий будинок сімейного типу або приймальну сім'ю, а також передача дитини на виховання сім'єю патронатного вихователя;
• внаслідок встановлення над особою, визнаною судом недієздатним, опіки;
• в зв'язку з перебуванням в громадянстві України одного або двох батьків дитини;
• внаслідок визнання батьківства або материнства або встановлення факту батьківства або материнства.

Для отримання громадянства України, окрім підстав перерахованих в ст. 6 Закону України "Про громадянство України" іноземному громадянинові потрібна також наявність наступних умов:

• визнавати і дотримуватися Конституції і Законів України;
• для отримання громадянства України необхідно спочатку отримати дозвіл на імміграцію в Україну;
• іноземний громадянин повинен відмовитися від свого громадянства, таким чином, подавши декларацію про відсутність іноземного громадянства;
• проживання на території України повинне складати не менше 5 років (в даному випадку є виключення, якщо іноземний громадянин перебуває в шлюбі з громадянином України не менше 2 років);
• наявність знання державної мови;
• дуже важливою умовою є існування джерела постійного доходу/заробітку, який не суперечить законодавству України.

Слід також пам'ятати, що отримання громадянства України для іноземних осіб не можливий у випадках:

• скоєння злочину проти людства або геноцид;
• особа є засудженою за скоєння злочину до позбавлення волі;
• особа скоїла тяжкий або особливо тяжкий злочин на території інших країн.

На сьогодні в Україні існує два варіанти отримання громадянства України, шляхом загальної процедури або шляхом прискореної процедури.

Загальна процедура отримання громадянства України

За загальною процедурою отримання громадянства України відбувається в строк до 1 року. Можливі прискорення, але тільки в певних ситуаціях. Наприклад: підставою для прискореного отримання громадянства України є наявність української посвідки на проживання.


Прискорена процедура отримання громадянства України

За прискореною процедурою отримання громадянства України відбувається в строк до 1 місяця. Підставою для такої процедури є наявність прямих родичів (рідні брати, сестри, бабусі, дідусі, онуки і так далі) громадян України або претендент раніше перебував в громадянстві України.